Dag 11 – Heerlijke Shepherd’s pie voor een miezerige dag

IMG_2735

Dit is zo een gerecht dat een mottige, miezerige, koude dag meteen draagbaar maakt.

Het is zo een gerecht waarvoor je gerust twee uur in de keuken wilt staan.

Dit is een gerecht, waar je goesting in hebt, na een stevige herst- of winterwandeling

Het is een gerecht vol smaak, en vol heerlijke geuren. Stevige kost. Maar heerlijke kost.

Een typisch Engels pubgerecht, lijkt me. Deze Shepherd’s pie met bladerdeeg.

Het kost genoeg tijd (reken toch bijna twee uur) om het te maken, maar het is zo de moeite waard.

Erbij een goed glas rode wijn, en erna nog een paar glazen..

Ingrediënten voor de pie voor vier personen:

– 1 rode ui
– 2 teentjes look
– 500 gr. lamsgehakt
– 2 wortels
– 5 champignons
– klontje boter
– 1 vel bladerdeeg (of hoeveel je nodig hebt om je schotel te bedekken
– 1 dl rode wijn
– 2 dl water + bouillonblokje, of echte bouillon
– 1 tl gedroogde tijm
– 1 tl gedroogde oregano
– 1 tl gedroogde peterselie of 1 handje verse peterselie
– 1/2 tl salie
– peper en zout
– blaadje laurier
– mosterd

Het recept voor vier personen:

1. Verhit een diepe, brede koekenpan. Voeg een blokje bakboter en een snufje zout.

2. Laat 1 gesnipperde rode ui en twee teentjes knoflook fruiten.

3. Voeg 500 gram lamsgehakt toe. Bak het gehakt tot het goudbruin ziet, en kruid met peper.

4. Voeg 2 wortels in kleine blokjes gesneden toe, en laat ze een drietal minuten meebakken op een matig vuurtje.

5. Voeg daarna ook een vijftal champignons in kleine stukjes toe. ( Het gerecht met gedroogde porcini, in plaats van champignons, moet nog lekkerder zijn! Laat dan op voorhand 5g gedroogde porcini 10 min in heet water weken) Roerbak het geheel een aantal minuten.

6. Schenk er 1 goed gevuld glas rijke rode wijn bij en samen met 2 dl water (indien je de porcini liet weken, gebruik dan het weekwater) en een bouillonblokje.  Laat het geheel  enkele seconden koken, en zet dan je vuur lager, tot het geheel net blijft koken. Af en toe roeren. Indien de saus uitdroogt, moet je er extra water bijvoegen.

7. Doe er twee eetlepels geconcentreerde tomatenpuree bij. Een blaadje laurier, 1 tl gedroogde tijm, 1 tl oregano, (ev.) 1 tl salie en vervolgens wat peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel pruttelen tot je een rijke, dikke saus hebt. Voor een beetje ttzzinnggg ook een beetje, heel klein beetje citroensap over druppelen.

8. Ondertussen leg je een vel bladerdeeg klaar (ik had nog een bol restjes bladerdeeg over en moest die eerst helemaal uitrollen (zie foto’s)). Bestrijk de bladerdeeg met mosterd. Daar mag je gerust een beetje in overdrijven!

9. Zet een ovenschotel klaar waarover het bladerdeeg past. Schep de saus in de ovenschotel, en bedek de saus met het bladerdeeg zodat de mosterd naar onder ligt. zorg dat het bladerdeeg de schotel afdekt. Prik er een paar puntjes met een vork in. Je kan de rand van het bladerdeeg ook afwerken met de onderkant van een vork. Bestrijk het bladerdeeg lichtjes met een penseeltje (ik overdreef een beetje, omdat ik geen penseeltje heb en me maar moest behelpen) met wat van het mengsel van 1 eigeel  en water.

10. Een kwartiertje laten bakken in een voorverwarmde oven met 200° C.  Ondertussen kan je je boontjes stoven naar smaak. In dit huishouden bestaat er discussie over onze boontjes… Hij wil ze platgekookt, ik al dente. Alleszins weet ik zeker dat jullie wel weten hoe die boontjes gestoofd worden: Koken (in het water een beetje azijn doen) en erna samen met een gesnipperde ajuin stoven in wat boter.

11. Opdienen met een goed glas rode wijn!

Wij genoten van de Catalaans “Gran Sangre de Toro” (mmm!), die we vorige week voor 50% korting hebben kunnen oppikken uit de Carrefour, waar het vorige week grote uitverkoop was van allemaal  lekkere (normaal gezien te dure) (kerst-en nieuwjaars-)wijnen, die niet verkocht werden. Misschien deze week nog steeds?! (Sorry we hebben al 12 flessen meegekapt :-))  Maar tis de moeite om eens te gaan uitchecken! Alleszins paste deze wijn erg goed bij het gerecht.

Een goede variatie zou zijn om te kiezen voor echt lamsvlees ipv gehakt (vb. schouderblokjes of lamsschenkel/borstlapjes/lamslapjes in stukjes gesneden) Daar ga ik alvast de volgende keer voor gaan!!

Voor mij is koken altijd ontspannen.

Zeker op een moment, waar je niks anders moet, waar je nergens naartoe moet.

Wanneer je je gewoon kunt uitleven, shaken achter de potten op fijne discomuziek.

De deegrol als microfoon.

“I’mmm everyy womaaannn, it’s aallll inn meeee”

     IMG_2723IMG_2726IMG_2728 

Welkom in mijn groene keuken!

Disco-fever en dikke kus,

Isabel

Advertenties

3 gedachtes over “Dag 11 – Heerlijke Shepherd’s pie voor een miezerige dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s